LOGOblues

Fundacja Inicjatyw Kulturalnych "Mandragora" i Miejskie Centrum Kultury w dniach  19-21 września zapraszają na nowy festiwal muzyczny BLUES PLUS FESTIVAL 2014. To międzynarodowe wydarzenie muzyczne adresowanenie jest do miłośników dobrej muzyki w ogóle, a wielbicieli bluesa i folku w szczególności. Jednym z głównych celów festiwalu jest wypełnienie luki powstałej na mapie muzycznej Bydgoszczy po zniknięciu z niej dwóch znaczących festiwali: Harmonica Bridge i Blues&Folk Festival. BLUES PLUS FESTIVAL będzie twórczą kontynuacją obu imprez, łącząc najcenniejsze ich elementy.

Kluczem do odczytania nowej formuły festiwalu jest słowo „plus” występujące w jego nazwie.

Festiwal w kolejnych edycjach będzie bowiem do tytułowego bluesa „dodawał” zjawiska, osoby lub instrumenty wokół których budowana będzie jego struktura. W tegorocznej edycji motywem przewodnim jest harmonijka. Gwiazdą festiwalu będzie bowiem hiszpański wirtuoz tego instrumentu, Joan Pau Cumellas, który wystąpi w towarzyszeniem zespołu Barcelona Bluegrass Band.

Nie mniej ciekawie zapowiadają się koncerty innych zaproszonych gwiazd. Na festiwalowych scenach zaprezentują się m.in. Vecerek & Green Company  (Czechy/Polska), Tortilla Flat, Free Blues Band, Szulerzy.

Do udziału w festiwalu zaproszeni zostali też harmonijkarze - laureaci konkursów towarzyszących przez lata festiwalowi Harmonica Bridge: Mieszko Służewskiski w autorskim projekcie MANFREDI & JOHNSON, Jacek Szuła w duecie z Damianem Luberem oraz Bogdan Rypina.